Oogcontact en communicatie

Ogen zijn de spiegel van de ziel, zo wordt er gezegd. Je ogen kunnen je diepste en je meest intense emoties verraden. Het hebben van oogcontact wordt dan ook vaak ervaren als zeer persoonlijk. En wanneer je je emoties niet verraden wilt, hoe ga je daar dan mee om? Hou je ook je hoofd naar beneden of probeer je oogcontact te vermijden? Mag je gesprekspartner je emoties (je boosheid, …) lezen uit je ogen?
 
Wat je ook hebt met oogcontact is dat het zo intens kan zijn dat je erdoor dichtklapt. Wanneer iemand (een vreemde) je te lang in de ogen kijkt dan wordt dat door veel mensen als onprettig ervaren. Zeker wanneer je helemaal geen contact wilt! Denk aan een wachtkamer, aan je zitplaats in een overvolle trein, …
 
Oogcontact kan ook als heel plezierig ervaren worden. Je kunt met oogcontact checken wat de ander van je wilt. In het verkeer bijvoorbeeld. Maar ook met een goede bekende of je partner. Een oogopslag is genoeg om meer te vertellen dan je met woorden zeggen kunt. Volgens Wikipedia is oogcontact een vorm van non-verbale communicatie. Oogcontact zijn stappen naar een volgende kennismaking.
 
Maar hoe doe je dat met wandelcoaching? Dan loop je naast elkaar en zullen er momenten zijn dat je geen oogcontact hebt. Hoe zal dat zijn?
oogcontact